Sporočilo za javnost
glede poročanja Pop TV, Kanal A, 24ur.com in Siol.net
o Srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani


V nedeljo 15. marca 2020 so omenjeni mediji proti nam sprožili resnično gonjo, ker smo v cerkvi služili in za ves svet molili k Bogu, da bi nam pomagal v teh težkih in negotovih časih, saj verjamemo, da nam je v tem trenutku potrebna tako pomoč strokovnih vlad ter zdravstvenih služb, kot tudi njegova, Božja pomoč.


Kot cerkvena skupnost smo skrajno odgovorno ravnali v skladu z vsemi navodili vladnih ustanov: odpovedali smo verouk in vsa predvidena predavanja ter zbiranja v cerkvenih prostorih, povsod, kjer je to potrebno, smo postavili navodila, kako se zaščititi pred virusom, obrede smo skrčili na minimum in pozvali svoje vernike, naj se v novih razmerah ravnajo trezno in odgovorno. Spoštovali bomo tudi vse nove odločitve pristojnih ustanov o tej zadevi.


Prav tako smo se v skladu z navodili vladnih ustanov odgovorno odločili za služenje svete liturgije tako, da smo v cerkev, ki sprejme več kot petsto ljudi, pustili nekaj manj kot sto, in je ves čas bogoslužja en duhovnik skrbel, da verniki niso bili blizu drug drugemu. Tudi drugi verniki so potrpežljivo in v hladnem vremenu zelo disciplinirano sodelovali pri sveti liturgiji pred cerkvijo in se pridružili svetemu obhajilu šele potem, ko so šli ven verniki, ki so bili v sami cerkvi.


Če bi novinarji, ki so po nepotrebnem vznemirili slovensko javnost, želeli vstopiti v cerkev, kakor vstopajo ob mnogih drugih priložnostih, bi lahko vse to videli in se prepričali o vseh sprejetih ukrepih. Tako pa se zdi, da smo samo zato, ker smo različni, okuženi ne samo z virusom korone, ampak tudi z balkanskim virusom, kot ga imenujejo nekateri družbeni forumi.


V takih razmerjih se od resnih medijev pričakuje, da poročajo odgovorno in obzirno, namesto da bi sejali strah s tendencioznim kazanjem s prstom in poskušali najti krivca v naši ali katerikoli verski, etnični in drugi družbeni, zlasti manjšinski skupnosti. Zaradi tako posejanega strahu ljudje iščejo tolažbo v cerkvi in pri Gospodu. Kdor ne veruje, naj ne veruje, naj pa nas pusti verovati.


Urad Zagrebško-ljubljanske eparhije

OBVESTILO!

Spletna stran je v izdelavi.

Hvala za razumevanje.

Izberite jezik

RAZPORED BOGOSLUŽJA

 

Večerna molitev

- vsak dan ob 18.00

Jutranja molitev

vsak dan ob 08.30

Bedenje

- sobota in pred prazniki ob 17.00

Sveta Liturgija

- nedelja in prazniki ob 08.30

   

KOLEDAR BOGOSLUŽJA

 

Cerkev je odprta vsak dan od 08.00 do 19.00 ure.