Dragi bratje in sestre,


Naši dnevi so svetopisemski dnevi, v katerih odkrivamo, kako ranljivi smo ljudje, kako nemočni in majhni smo, ko smo sami in kako eni druge potrebujemo.
To velja tudi za vse narode, ne glede na to, kako veliki ali majhni so, kako bogati ali revni, kako oboroženi so.


Ta strašna bolezen nas vse spominja na smisel našega obstoja, ki se kaže v ljubezni do drugega in pripravljenosti na žrtvovanje za druge. To je posebno opozorilo za nas, verne kristjane, v teh dneh, ko se pripravljamo na praznovanje največjega krščanskega praznika, ko nam je sam Vstali Gospod z zgledom pokazal, kako to storiti.


Ta planetarna bolezen nam je razkrila grenko resnico o nas in to je, da v nas in med nami ni ljubezni, ni ljubezni med ljudmi in med narodi. Na najpreprostejši način se nam je to razkrilo s priporočilom in pozivom medicinskih strokovnjakov, naj nekaj tednov ostanemo doma, da bi ustavili širjenje smrtonosnega virusa ter zaščitili sebe in druge pred boleznijo.


Država nam je pripravljena plačati, da ostanemo doma, da bi rešili sebe in svoje otroke pred boleznijo, plemeniti ljudje so pripravljeni na naša vrata prinesti vse, kar potrebujemo, da bi nas obvarovali pred boleznijo in smrtjo. Od nas se zahteva, naj kot zakonci in starši dni bivanja doma izpolnimo s pozornostjo in naklonjenostjo drug do drugega.


Žal je zakonske, starševske in otroške ljubezni zadoščalo za komaj nekaj dni. Bivanje doma s svojimi najdražjimi nam je postalo strašnejše od koronavirusa in so številni iskali vse načine in poti, kako pobegniti od doma kljub temu, da jih je smrt čakala že ko prestopijo svoj prag. Ta resnica o nas je grozljivejša in ta bolezen težja kot tista nalezljiva ter minljiva bolezen, ki jo bomo ukrotili s cepivom. Kakšno cepivo bo pozdravilo to sodobno bolezen, ki se imenuje pomanjkanje ljubezni? Vstali Gospod Jezus Kristus je edino rešilno zdravilo proti tej človeški bolezni.


Ko pogledamo, kako se obnašajo narodi eni do drugih v teh svetopisemskih časih, je slika še strašnejša in grša. Zasegi, prilastitve zdravil in medicinske opreme, nakup ter shranjevanje zdravil in opreme samo zase, preplačevanje opreme, tako da revni in majhni nikakor ne morejo kupiti niti najnujnejšega. Vse to je slika sveta, ki so ga urejali brez srca in ljubezni, kjer sta denar in regulativa nadomestila tisto temeljno človeško.


Upamo in verjamemo, da se bodo veliki narodi, ki so na čelu svetovnega tehnološkega razvoja, zasramovali vsaj pred svojimi umirajočimi državljani, ki se dušijo zaradi pomanjkanja kisika, in za katere jim primanjkuje zdravil in opreme.


Namesto da so vlagali v fabrike življenja, v proizvodnjo zdravil, so vlagali v fabrike smrti, tovarne orožja in proizvodnjo najnaprednejših orožij. Za prvo so imeli veliko več razlogov, saj je bil sovražnik oziroma bolezni v njihovi lastni hiši, za te druge pa so morali ves čas izmišljevat sovražnike in ih iskat po vsem svetu.


S katero najpametnejšo in najnaprednejšo raketo, s katere letalonosilke ali iz katerega letala se lahko ustreli koronavirus in se ga uniči, a za to je porabljenih tisoče milijard?
Po vseh teh spoznanjih ne sme nič več biti, kot je bilo, saj se zdi, da je ta virus zadnje opozorilo naši civilizaciji.


Dragi verniki,
zdaj smo vsi na izpitu vere in človeškosti. Pokažimo svojcem doma, da so nam pomembnejši od najbolj sončnega dneva ob reki, da se jih bolj veselimo kot sončnega dne. Prizadevajte si, da daste več, kot zahtevate, dajte mladim doma čim več prostora in jih pridobite s starševskimi malenkostmi. Poskusite nadoknaditi vse, kar ste doslej zamudili, in tako naredite svoj dom bolj zanimiv kot kateri koli kraj, v katerem ste se zabavali, da bi vam bili dni izolacije znosni ter bi sebe in druge obvarovali pred okužbo.


Naj vaši domovi postanejo cerkve, v katerih molite in ljubite. Naredite tako, da bo letošnja velika noč še posebej slovesna in napolnjena z ljubeznijo ter molitvijo. To bo enakovredno vašim molitvenim obiskom svoje cerkve. Če bomo spoštovali Božjo voljo in nasvete zdravstvenih delavcev, lahko upamo, da bo ta nadloga hitro minila ter da bomo lahko nadoknadili vse izgubljeno zdravi, srečni in utrjeni z ljubeznijo.


Z veliko ljubezni in hvaležnosti za njihovo neizmerno žrtvovanje pozdravljamo vse zdravstvene delavce, vse službe, ki jim pomagajo, in vse plemenite ljudi, ki razdajajo sebe in svoje materialne dobrine za boj proti tej bolezni.
Vsem vernim ljudem želimo vesele in blagoslovljene velikonočne praznike z najveselejšim krščanskim pozdravom: Kristus je vstal!


Vsem državljanom Republike Slovenije želimo dobro zdravje in mir v srcu.


V imenu Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji
protojerej stavrofor Peran Bošković, paroh ljubljanski

OBVESTILO!

Spletna stran je v izdelavi.

Hvala za razumevanje.

Izberite jezik

RAZPORED BOGOSLUŽJA

 

Večerna molitev

- vsak dan ob 18.00

Jutranja molitev

vsak dan ob 08.30

Bedenje

- sobota in pred prazniki ob 17.00

Sveta Liturgija

- nedelja in prazniki ob 08.30

   

KOLEDAR BOGOSLUŽJA

 

Cerkev je odprta vsak dan od 08.00 do 19.00 ure.