V petek, 20. novembra 2020, ob 7:07 je v vojaški Covid bolnišnici „Karaburma“ v Beogradu umrl njegova svetost pečki nadškof, beograjsko-karlovški metropolit in srbski patriarh g. Irinej (Gavrilović).

 

Vse druge podrobnosti glede pogreba njegove svetosti patriarha bodo javnosti sporočene kmalu. Večen mu spomin in nebeško kraljestvo!


Življenjepis njegove svetosti pečkega nadškofa, beograjsko-karlovškega metropolita in srbskega patriarha g. Irineja


Njegova svetost patriarh srbski g. Irinej (Gavrilović) se je rodil v vasi Vidova pri Čačku leta 1930 očetu Zdravku in materi Milijani. Ob krstu so ga poimenovali Miroslav.


Osnovno šolo je končal v rodni vasi, srednjo šolo pa v Čačku. Po končani gimnaziji se je vpisal in diplomiral v semenišču v Prizrenu, nato pa še na Teološki fakulteti v Beogradu. Po končani fakulteti se je pridružil vojski. Po vrnitvi iz vojske je bil kmalu imenovan za namestnika (profesorja) prizrenskega semenišča. Preden je njegova svetost srbski patriarh German oktobra 1959 v samostanu Rakovica kot profesor zasedel službo profesorja, se je pomenišil in prejel monaško ime Irinej. Istega meseca, na dan velikega petka, 27. oktobra 1959, je bil v cerkvi Ružica na Kalemegdanu posvečen v hieromeniha.


Medtem ko je bil profesor v teološkem semenišču v Prizrenu, so ga poslali na podiplomski študij v Atene. Leta 1969 je bil imenovan za direktorja meniške šole v samostanu Ostrog, od koder se je vrnil v Prizren in bil imenovan za rektorja prizrenskega semenišča. S tega položaja je bil leta 1974 izvoljen za vikarnega škofa njegove svetosti srbskega patriarha z naslovom moravski škof. Leto pozneje, leta 1975, je bil izvoljen za niškega škofa.


Na sveti škofovski sinodi Srbske pravoslavne cerkve je bil 22. januarja 2010 izvoljen za pečkega nadškofa, beograjsko-karlovškega metropolita in srbskega patriarha.


Vir: SPC.rs

 


 

OBVESTILO!

Spletna stran je v izdelavi.

Hvala za razumevanje.

Izberite jezik

RAZPORED BOGOSLUŽJA

 

Večerna molitev

- vsak dan ob 18.00

Jutranja molitev

vsak dan ob 08.30

Bedenje

- sobota in pred prazniki ob 17.00

Sveta Liturgija

- nedelja in prazniki ob 08.30

   

KOLEDAR BOGOSLUŽJA

 

Cerkev je odprta vsak dan od 08.00 do 19.00 ure.